
Basit Renk Körlüğü Testi İçin Bir Website: I S H I H A R A T E S T İ
Renk körlüğü muayenesi için işe yarar bir site buldum. En azından kırmızı-yeşil renk körlerini ayırmayı sağlar. Aşağıdaki metin, sitedeki açıklamanın Türkçesidir. Testin doğru cevaplarını ise metnin içindeki tabloda görebilirsiniz.
Hastaya önce sol üstteki 25 yazan kartı göstermekte yarar var . Çünkü bir çok aday, kartlarda ne arayacağını bilmiyor ya da kartta seçtiği rakamı okuması istendiğini bilmiyor. Belki de o anın heyecanı ile düşünemiyor. Bu durumda, ya şaşkın şaşkın bakıp duruyor, ya da “bir şey yok, renkli noktalar var” diyebiliyor Bu adayların biraz gayretle alışıp, sonradan tüm kartları ”su gibi okuyabildiği” sık görülüyor. Önce sol üstteki 25′i okuyan ise, diğer kartlarda ne arayacağını daha iyi anladığı için, test daha güvenilir hale geliyor. D. Ş.
"Ben bir renk körüyüm!.. Bu durum, beyaz erkek popülasyonun %12 – 20 sinde ve kadınların ise çok az bir kısmında bulunur.
Sağdaki yuvarlak şekillerin çoğu benim için hiç bir şey ifade etmiyor, içlerinde sadece mini daireler görüyorum.
Aşağıdaki tabloda, renk görüşü normal bir kişinin neler görmesi gerektiğinin ve benim ne gördüğümün (ve kırmızı-yeşil renk körlerinin çoğunluğunun ne gördüğünün) açıklaması var.
Bu durum panjurları ya da tavan lambasını ayarlayarak düzeltilebilecek bir kusur değildir. Kırmızı-yeşil renk körlüğü popülasyonun nisbeten büyükçe bir kısmının günlük yaşamında katlandığı bir durumdur.
Bu testleri renkli yazıcı ile yazdırabilir, eşi dostu muayene edebilirsiniz. Neleri göremediğimizi anladığımızda, doğru çorabı bulmanın neden zor olduğunu ya da neden parlak renkleri sevdiğimizi de anlayabiliriz.
Tam Ishihara testi, 38 resimli karttan oluşan bir settir ve renk körlüğünü derinlemesine test eder. Buradakiler küçük bir örnek, ancak renk körlüğünün en sık görülen formlarını tanımaya yardımcı olabilir. Bu testin etkinliği, monitörünüzün renk dengesine –yani doğru renkleri verip vermediğine- bağlı olarak biraz artıp eksilebilir."
